Η IKEA, η Volvo Trucks και ο Όμιλος Raben ενώνουν τις δυνάμεις τους για μεταφορές μηδενικών εκπομπών - ΝΕΑ -Raben Intertrans

Η IKEA, η Volvo Trucks και ο Όμιλος Raben ενώνουν τις δυνάμεις τους για μεταφορές μηδενικών εκπομπών

15/09/2022

Η βιομηχανία IKEA, η Volvo Trucks και ο Όμιλος Raben υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για ειδικές υπέρβαρες μεταφορές μηδενικών εκπομπών στην Πολωνία. Η IKEA θα εισαγάγει βαρέα ηλεκτρικά φορτηγά Volvo για εσωτερικές μεταφορές σε δύο εργοστάσια της βιομηχανίας στην Πολωνία, τα οποία θα διαχειρίζεται ο Όμιλος Raben. Τα αποτελέσματα από την πιλοτική δοκιμή θα χρησιμοποιηθούν για την ηλεκτροποίηση σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο μεταφορών.

Η IKEA αποτελεί μια εταιρεία με μεγάλες μεταφορικές ανάγκες, αφού πραγματοποιεί περισσότερες από 2 εκατομμύρια αποστολές σε όλο τον κόσμο ετησίως. Για την επίτευξη του στρατηγικού κλιματικού στόχου της ΙΚΕΑ για τη μεταφορά προϊόντων και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά -70% ανά αποστολή, η ηλεκτροποίηση των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων είναι κρίσιμης σημασίας. Η ηλεκτροποίηση των μεταφορών είναι μία από τις λύσεις για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Τώρα η βιομηχανία IKEA, η Volvo Trucks και ο Όμιλος Raben, ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Πολωνία για να αναπτύξουν ένα δίκτυο μεταφορών με ηλεκτρικά φορτηγά Volvo FM μηδενικών εκπομπών. Τα φορτηγά θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση της εσωτερικής ροής εμπορευμάτων μεταξύ δύο εργοστασίων της βιομηχανίας IKEA που βρίσκονται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων μεταξύ τους, στο Zbąszynek και στο Babimost στη δυτική Πολωνία.

Τα φορτηγά θα φορτίζονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής της IKEA με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από εξωτερική πηγή. Το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το φθινόπωρο και το σχέδιο είναι να επεκταθεί ο στόλος με βάση τις γνώσεις που θα αποκτηθούν από την πιλοτική δοκιμή.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αυτή τη συνεργασία που στοχεύει να επιταχύνει τη στροφή μας σε πιο βιώσιμες οδικές μεταφορές. Αυτό το project μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να γνωρίσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών μεταφορών και τις αλληλεξαρτήσεις τους σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο μεταφορών», λέει η Małgorzata Dobies-Turulska, Διευθύνoυσα Σύμβουλος της βιομηχανίας IKEA Zbąszynek.

«Για τον Όμιλο Raben, αυτό το project είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του στόλου μας προς τα φιλόδοξα σχέδια μείωσης του CO2 που εγκρίθηκαν πρόσφατα επιστημονικά από ειδικούς του Science Based Targets (SBTi). Αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό έργο για τη διαδικασία μεταφοράς πλήρους φορτίου. Είμαστε μια από τις πρώτες εταιρείες logistics στην Ευρώπη που αναλαμβάνουμε τη φιλόδοξη πρόκληση της λειτουργίας ενός ηλεκτρικού φορτηγού που λειτουργεί με ένα ρυμουλκούμενο 24 τόνων.» - λέει ο Piotr Banasiak, Διευθύνων Σύμβουλος της Raben Transport, και πρόσθεσε – «Το μέλλον των ηλεκτροκίνητων υπερεμεγεθών μεταφορών ξεκινά σήμερα».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την ΙΚΕΑ και τον Όμιλο Raben για πιο βιώσιμες μεταφορές φορτηγών. Η IKEA και η Raben έχουν και οι δύο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους όπως και η Volvo. Αυτό το project θα μας δώσει πολύτιμες γνώσεις και αποτελεί μια καλή βάση για μια εκτεταμένη συνεργασία στο μέλλον», λέει ο Robert Grozdanovski, SVP Europe Central East & East, Volvo Trucks.

electric truck